Astra Owners Network banner

Pomoc dotycząca kodu błędu?

1 reading
19K views 7 replies 4 participants last post by  buckas  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, zastanawiałem się, czy moglibyście mi pomóc :thumbs: zapaliła się kontrolka silnika w samochodzie (1.6 twinport sxi) i właśnie znalazłem wasze forum i przydatną sztuczkę z pedałem, aby uzyskać kody. :mrgreen:

Czy gdzieś jest duża lista?

Kody to:

ECN 042052
ECN 140505
ECN 000000

Szukając również w internecie, czy muszę liczyć błyski?

Wszelka pomoc bardzo mile widziana, samochód wydaje się nie różnić, więc zastanawiam się, co to może być?

Dzięki wielkie
drew

#2 ·
Cześć Drew.

Zasadniczo
ECN 000000 to standardowa wiadomość 'pusta' bez kodów błędów.

Jeśli chodzi o pozostałe dwa. Musisz je 'przetłumaczyć'. Pierwsze 4 cyfry to rzeczywisty kod błędu, ostatnie 2 to 'objawy', więc aby znaleźć swoje problemy, musisz przeszukać fora w poszukiwaniu błędów;
0420 (Wydajność układu katalitycznego poniżej progu (Bank 1))
&
1405 (Recyrkulacja spalin - EGR), chyba że masz bezkluczykowy dostęp lub twintop, w takim przypadku może to oznaczać błędy związane z uziemieniem lub czujnikami.

Kody zależą od modelu samochodu i dodatków, ponieważ mogą mieć podwójne znaczenie... Zobacz poniżej ;)

Jeśli wystarczająco szukałeś, znalazłbyś już bardzo pomocny wątek wyjaśniający to wszystko ;)
(http://www.astraownersnetwork.co.uk/showthread.php?t=55661)

Powodzenia ;)

#7 ·
Trudno to powiedzieć - niedawne przejście przeglądu technicznego sugeruje, że katalizator jest w porządku.

Samochód ma dwa czujniki lambda (tlenu), po jednym z każdej strony katalizatora. Komputer porównuje odczyty z obu i ustala, jak dobrze działa katalizator. Jeśli katalizator działa w 100%, odczyt z drugiego czujnika prawie się nie zmienia. W miarę jak katalizator staje się mniej wydajny, odczyt z tego czujnika wzrośnie.

Zatem możliwe przyczyny usterki:

* Uszkodzony lub wadliwy katalizator
* Wyciek powietrza w układzie wydechowym
* Uszkodzona druga sonda lambda
* Uszkodzony komputer

Komputer zwykle dobrze wykrywa uszkodzone sondy lambda. Warto zająć się kodem EGR, ponieważ może on wpływać na system i powodować kod P0420.

Samochód wymagałby sprawdzenia za pomocą testera diagnostycznego, aby dokładnie ustalić, jaka była przyczyna usterek.