Astra Owners Network banner

Piszczący dźwięk z okolic pokrywy wałka rozrządu/paska rozrządu

23K views 19 replies 10 participants last post by  nathan.smith280788  
#1 ·
Cześć wszystkim! Pierwszy post na tym forum i to problem! Mam Astrę H 3-drzwiową z silnikiem z16xep (1,6 l, twin port)

Samochód zaczął piszczeć z okolic strony paska rozrządu silnika, piszczenie jest przerywane i zwykle występuje po rozgrzaniu silnika, a także występuje duże ssanie na bagnecie/korku wlewu podczas pracy silnika

Wymieniłem pasek rozrządu, łożyska, pompę wody i rolkę prowadzącą, aby to zwalczyć, bez efektu?
Słyszałem, że może to być wina wadliwej pokrywy wałka rozrządu?
Czy ktoś jeszcze tego doświadczył lub ma jakieś pomysły???! Dzięki

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#6 ·
Czy wspominając o wymianie "Idler pully" miałeś na myśli koła pasowe paska rozrządu?

Czasami pisk pojawia się na kole pasowym napinacza paska osprzętu i jest to dość powszechne zjawisko. Pisk nie oznacza, że nie spełnia on swojej funkcji, ale może wymagać odrobiny smaru WD40. Jeśli jest w zbyt złym stanie, może wymagać wymiany koła pasowego lub nowego napinacza.

#8 ·
Dzięki Brian h
Przepraszam, tak, miałem na myśli rolkę napinacza paska rozrządu!
Czy ktoś ma pomysł, czy to również wyjaśniłoby wysokie ssanie na korku wlewu oleju, czy to nie problem?

To osobny problem, jestem prawie pewien, że nie przejmowałbym się tym zbytnio, 1.8 vvti mojej żony ma coś podobnego i po zwolnieniu korka wlewu oleju obroty się zmieniają, ale wszystko działa dobrze z samochodem ??? kto wie ??

#11 ·
Mój astra H również wydaje skrzypiący dźwięk z osłony paska rozrządu, wymieniłem pasek rozrządu, rolkę napinacza i regulator, ale nadal nie usuwa to hałasu. Proszę o jakieś pomysły, jak rozwiązać ten problem....... Dziękuję
Prawdopodobnie jest to pasek alternatora, sam alternator lub 1 z rolek prowadzących

#14 ·
Wspominasz, że silnik ma nadmiarowe podciśnienie, pisk może być spowodowany zasysaniem powietrza przez bagnet,
słyszałem wszelkiego rodzaju odgłosy z tych silników po pęknięciu membrany pcv,
napraw najpierw pokrywę, a następnie sprawdź, czy pisk nadal występuje

#16 ·
Wspominasz, że silnik ma nadmiar podciśnienia, pisk może być spowodowany zasysaniem powietrza przez bagnet,
słyszałem różne dźwięki z tych silników, gdy membrana pcv pęknie,
napraw najpierw pokrywę, a następnie sprawdź, czy pisk nadal występuje
Nie jestem pewien, czy OP to posortował, ale ten sam problem tutaj z moim, który właśnie zdiagnozowałem jako wadliwą membranę po tym, jak samochód pokazywał p1071 i zamiast po prostu rzucać na to nowe czujniki (jak chciał :)), ponieważ tak nie działa mój mózg, zagłębiłem się i odkryłem, że jeśli pozwolisz mu osiągnąć temperaturę i pozwolisz, aby 'gwizd' się rozpoczął....Następnie wyciągnij bagnet i to (gwizd) powinno się zatrzymać. Zamierzam wymienić pokrywę zaworów w moim w ciągu najbliższych kilku dni.

Kupiłem membranę osobno, ale przeczytałem, że niektórzy zepsuli obudowę podczas próby usunięcia, a niektórzy powiedzieli, że nie można jej usunąć, ALE widziałem innych, którzy usunęli i wymienili membranę bez problemu! Więc kupiłem również kompletną pokrywę, wymienię pokrywę, aby utrzymać samochód na drodze, a następnie zobaczę, czy membranę można wymienić na uszkodzonej pokrywie OEM.

Innym objawem usterki membrany jest to, że samochód 'puka' przy około 2000 obr./min, ponieważ silnik pracuje zbyt ubogo.

#19 ·
Witajcie! Pierwszy post na tym forum i to problem! Mam Astrę H 3-drzwiową z silnikiem z16xep (1.6l, twin port)

Samochód zaczął piszczeć z okolic strony paska rozrządu silnika, pisk jest przerywany i zwykle występuje po rozgrzaniu silnika, występuje również duże ssanie na bagnecie/pokrywie wlewu podczas pracy silnika

Zmieniłem pasek rozrządu, łożyska, pompę wody i rolkę napinacza, aby to zwalczyć, bez efektu?
Słyszałem, że może to być wina wadliwej pokrywy wałka rozrządu?
Czy ktoś jeszcze tego doświadczył lub ma jakieś pomysły???! Dzięki