Astra Owners Network banner

Olej do skrzyni biegów F17

11K views 12 replies 6 participants last post by  MikeBanks  
#1 ·
W listopadzie kupiłem używany samochód twintop z przebiegiem 61 tys. mil. To bardziej projekt na chwilę obecną. Dzisiaj wymieniłem olej w skrzyni biegów, ale byłem zszokowany, ponieważ spłynęło tylko około 0,5 l oleju. Silnik to Z16XER, który, jak sądzę, ma skrzynię F17. Czy mam rację mówiąc, że pojemność oleju w skrzyni biegów powinna wynosić 1,6 l? Nie ma żadnych wycieków, więc jestem trochę zaniepokojony, dlaczego było tam tylko 0,5 l.

#2 ·
Miałem to w moim sri, ale zauważyłem ciemną plamę na spodzie samochodu. Musiałem mieć wyciek oleju w pewnym momencie, zanim go dostałem i wyciekł w dół. Może przestał, uszczelki wokół wałów napędowych. Zmieniłem uszczelkę miski olejowej, napełniłem ją ponownie i jak dotąd nie przeciekała od roku. Spójrz na swój w poszukiwaniu wszelkich oznak starych wycieków.

#9 · (Edited)
Miałem to w moim sri, ale zauważyłem ciemną plamę na spodzie samochodu, musiałem mieć wyciek oleju w pewnym momencie, zanim go dostałem i wyciekł do niego, może uszczelki wokół wałów napędowych, wymieniłem uszczelkę miski, napełniłem ją i jak dotąd nie przeciekała od roku, spójrz na swój pod kątem wszelkich oznak starych wycieków
Zauważyłem, że góra skrzyni biegów była bardzo brudna i oleista. Dopiero kiedy napełniłem skrzynię przez odpowietrznik, zauważyłem, że nie była zbyt szczelna. Dość luźna tbh. Trzymam kciuki, że dlatego poziom był niski. Stary płyn był dość czysty, więc mam nadzieję, że poprzedni właściciel nie tak dawno wymienił sprzęgło

#3 ·
Fitzys, nigdy o tym nie pomyślałem. Przyjrzę się temu dobrze jutro. Nie było żadnych oznak wycieku wokół miski olejowej, stara uszczelka była Genuine GM i naprawdę dobrze uszczelniała. Musiałem użyć młotka, żeby zerwać uszczelnienie. Jeśli jest wyciek, musi być wyżej. Mam jednak nadzieję, że nie. Mam nadzieję, że to tylko przypadek, że poprzedni właściciel kiedyś wymienił sprzęgło i nie spuścił najpierw oleju i że olej wyciekł z wałów napędowych i nie został uzupełniony.

#11 ·
Korek poziomowania w skrzyni biegów f17 jest dość wysoko, więc tak, nie opróżni się całkowicie. Jeśli chcesz go całkowicie opróżnić, musiałbyś zdjąć pokrywę mechanizmu różnicowego i zdobyć nową uszczelkę do pokrywy. I miałem ten problem z jednym producentem, który twierdził, że to 75w80, ale zadzwoniłem do vauxhall innych producentów i wszyscy mówili, że to 75w90. Jeśli nie jesteś pewien, sprawdź na stronie internetowej oleju przecinkowego, pokażą ci wszystkie prawidłowe płyny.