Astra Owners Network banner

Dlaczego dostaję samochód ze światłem klucza?

2 reading
30K views 8 replies 6 participants last post by  Layoira  
#1 ·
Czy ktoś wie, dlaczego zapala mi się żółta kontrolka samochodu z kluczem, gdy wkładam kluczyk, ale nie uruchamiam samochodu? Jeśli uruchomię samochód z tą kontrolką, będzie się świecić podczas pracy silnika. Mogę wyjąć kluczyk i włożyć go ponownie, a kontrolka zniknie. Brak kodów błędów. Dlaczego zapala się, gdy wkładam kluczyk, aby uruchomić samochód i dlaczego znika po wyjęciu i ponownym włożeniu kluczyka?

Myśli? Alternator jest sprawny. Akumulator jest trochę stary, ale działa, ale na pewno jest na wyczerpaniu. Czy to dlatego? A może zapala się z innego powodu?

Dzięki!

Zdjęcie, aby pokazać, o czym mówię.

Attachments

#4 ·
Nie, nigdy tego nie robił. Mam ten samochód od 10 lat, od 2008 roku, i nigdy tego nie robił, ale ostatnio to robi. Nie wykonuje kontroli. Pozostaje włączony. Jeśli uruchomię samochód, pozostanie włączony. Robi to tylko czasami. Jeśli wyjmę kluczyk, gdy to się dzieje, i włożę go ponownie, to się nie stanie. To nie jest normalne. To problem i nie wiem dlaczego. Co oznacza samochód z kluczem? Błąd z czym? Nasza instrukcja nie zawiera tyle informacji, co instrukcja, którą wy dostajecie.

#5 ·
Jeśli kontrolka klucza jest włączona (nie miga) podczas pracy silnika, oznacza to usterkę wpływającą na silnik lub skrzynię biegów, Jakiego skanera używasz do sprawdzania kodów i czy skanujesz również moduł skrzyni biegów, jak i ECM?

#6 ·
O ile dobrze pamiętam, jeśli kontrolka świeci się po włączeniu zapłonu, ale bez uruchomionego silnika, a następnie zazwyczaj gaśnie po uruchomieniu, oznacza to, że w ECU jest zapisany kod błędu.

Ponieważ czasami świeci się podczas pracy silnika, oznacza to, że gdzieś występuje usterka.

Należy podłączyć czytnik diagnostyczny, aby dowiedzieć się, jaki kod(y) błędu został(y) zapisany(e) w pamięci ECU.

#7 ·
Zapala się (tylko czasami), gdy kluczyk jest włożony i zapłon jest włączony. Pozostaje włączone po uruchomieniu silnika. Jeśli chcę, żeby zniknęło, wystarczy wyjąć kluczyk i włożyć go ponownie, żeby zniknęło (lub jeśli już uruchomiłem silnik, wyłączyć samochód i uruchomić go ponownie).

Nie miga. Świeci ciągłym światłem. Ta kontrolka nigdy się nie zapala podczas początkowego uruchamiania naszych Astr tutaj.

Używam skanera obdII. Nasz port znajduje się pod kierownicą, przy zatrzasku maski (maska lol), nie używamy portu pod hamulcem ręcznym, jest on niefunkcjonalny.

Zamówiłem opcom, ale nie działa w naszych samochodach, ponieważ nie może odczytać numeru vin. Pokaże ci rzeczy, ale nic z tym nie zrobisz. Nie ma kodów silnika z moim skanerem obdII, skanowałem również pod kątem skrzyni biegów, tak. Jedyny kod, który sporadycznie otrzymuję, to p0420, który nie jest powiązany i miałem go na długo przed tą lampką ostrzegawczą.

Czy zapaliłby się, gdyby akumulator był słaby?

#8 ·
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że jeśli są zapisane kody błędów, ale nie ma problemu, kontrolka klucza będzie świecić do momentu uruchomienia silnika i może kilka sekund po. Jeśli nie ma zapisanych kodów błędów, gaśnie po kilku sekundach po włączeniu zapłonu. Kontrolka klucza odnosi się również do usterki elektrycznej. Moja zapaliła się w zeszłym tygodniu po tym, jak zapomniałem podłączyć zawór recyrkulacji po jego wymianie [emoji23]